
“Renge biçim vermek için öncelikle pigment, kauçuk ve başka malzemeleri bir araya getirerek şekilsiz bir macun yapmalısınız. Her renk kendisine özel bir malzeme miktarı ve doğru nem oranı gerektirir. Macun yumuşak olmalı ama çekme veya presleme işlemine uygun bir dokuya sahip ve tamamen homojen olmalıdır. İşim fazlasıyla dikkat, epey bir tecrübe ve çelik gibi sinirler gerektiriyor” diyor Hatem benzersiz ve büyüleyici dünyasından bahsederken.
Son dört yıldır Caran d’Ache’ın renk departmanında çalışıyor. Burası kalem uçlarının suda çözünebilir boya kalemlerine, kuru pastellere, grafite ve tebeşire dönüştürüldüğü yer. Hatem’in basit ama sade cümlelerinde işi bilenlere özgü bir tür sihir hissediliyor. Özen ve sabır ona her gün eşlik ediyor. “Son derece dikkatli çalışıyorum, her renk çok büyük sayılarda çekiliyor ya da presleniyor. Sonrasında, benzer bir rengin işlenmesine başlamadan önce makineyi tamamen temizliyoruz. Caran d’Ache mümkün olan en yüksek kalitede malzemeler ve pigmentler kullanıyor, dolayısıyla hataya izin vermeyecek şekilde hassas davranmalıyım” diyor Hatem.
Bu sıra dışı olduğu kadar ustalaşması en zor malzemelerden biri. Pastel sanatı küçük kapalı bir gruba özgü bambaşka bir dünya ve pastel kullanan sanatçılar malzemelerinin kalitesi konusunda oldukça yüksek beklentilere sahipler. Kuru pastellerin preslenmesinden önce içeriğindeki nem düzeyine büyük hassasiyet göstermek ve pastelin rengin güzelliğini ortaya koyarken kırılmamasını ya da toz haline gelmemesini sağlamak gerekiyor. Bu hassas noktada Hatem’in sezgileri kabul edilmiş standartların önüne geçiyor ve uzmanlığı paha biçilmez bir değer kazanıyor.
Hatem kendi dünyasını anlatırken “Burası bir tür mutfak ve biz de birçok mutfak terimi kullanırız!” diye gülüyor. İyi bir sos, pürüzsüz ve homojen bir macun, pişirme zamanı, “spagetti” … Boya kalemi terminolojisi gerçekten de çok lezzetli. Hatem üretimdeki yeni renklerin test edilmesinde Caran d’Ache’ın Araştırma ve Geliştirme Departmanı’ndaki uzmanlarla düzenli olarak iş birliği yapıyor. “Azimle devam etmek ve hiç acele etmeden, sabırla çalışmak gerekiyor; başarı uzun dönemli tecrübeyle geliyor” diyor, “sofistike mutfak” dünyasının bu gencecik uzmanı.